Čemu služi brtva glave motora

Čemu služi i kada je vrijeme za zamjenu brtve glave?

U suradnji s tvrtkom Brtvila Rogina donosimo vam članak o važnosti brtvi glave motora. Brtva glave je vitalna komponenta za rad vašeg motora. Ima ključnu ulogu u održavanju performansi motora osiguravajući brtvu između glave cilindra i bloka motora. Ispravno funkcioniranje brtve glave ključno je za zdravlje motora, a kada zakaže, može prouzročiti značajnu štetu. U ovom ćemo članku istražiti što je brtva glave, znakove kvara i kada je vrijeme za zamjenu brtve glave.

Brtva glave je tanak, ravan komad metala ili kompozitnog materijala koji se nalazi između bloka motora i glave cilindra. Djeluje kao brtva između dvije komponente, sprječavajući miješanje ulja i rashladne tekućine i osiguravajući da se proces izgaranja odvija učinkovito. Brtva glave također pomaže regulirati tlak unutar motora.

Postoji nekoliko vrsta brtvi glave, uključujući kompozitne, višeslojne čelične i bakrene. Kompozitne brtve su najčešće, izrađene su od kombinacije gume i čelika i prikladne su za većinu primjena.

Read more: Čemu služi i kada je vrijeme za zamjenu brtve glave?

Znakovi kvara brtve glave

 • Brtva glave je izložena ekstremnim temperaturama i pritisku i s vremenom se može istrošiti, uzrokujući kvar. Kada se to dogodi, nekoliko znakova može ukazivati na kvar brtve glave, uključujući:
 • Pregrijavanje motora: Ako se vaš motor pregrijava, a razina rashladne tekućine je u redu, to može biti znak kvara brtve glave. Brtva glave može omogućiti curenje rashladne tekućine u motor, uzrokujući njegovo pregrijavanje.
 • Bijeli dim iz ispušne cijevi: Ako vaš automobil proizvodi bijeli dim iz ispušne cijevi, to bi mogao biti znak curenja rashladne tekućine u motor. To može biti rezultat kvara brtve glave.
 • Gubitak snage: pokvarena brtva glave također može uzrokovati gubitak snage vašeg motora, što rezultira smanjenjem performansi.
 • Kontaminacija uljem: Ako brtva glave dopušta miješanje ulja s rashladnom tekućinom, može kontaminirati ulje, uzrokujući da ono izgleda mliječno.

Uzroci kvara brtve glave

Nekoliko čimbenika može uzrokovati kvar brtve glave, uključujući:

 • Pregrijavanje: Pregrijavanje je najčešći uzrok kvara brtve glave. Ekstremne temperature mogu uzrokovati iskrivljenje ili pucanje brtve.
 • Starost: Kako brtva glave stari, može postati krta i popucati, uzrokujući kvar.
 • Loša ugradnja: Ako brtva glave nije pravilno postavljena, može prerano otkazati.
 • Detonacija motora: Detonacija motora, također poznata kao detonacija, može uzrokovati porast tlaka u cilindru iznad granice brtve, uzrokujući njegov kvar.

Zamjena brtvi glave

Životni vijek brtve glave može varirati, ovisno o nekoliko čimbenika, uključujući starost motora, kilometražu i koliko je dobro održavan. Ako primijetite bilo koji od znakova kvara brtve glave, ključno je da ga pregleda profesionalni mehaničar. Mehaničar može dijagnosticirati problem i odrediti treba li zamijeniti brtvu glave.

Zamjena brtve glave je složen i dugotrajan proces koji zahtijeva specijalizirane alate i znanje. Ključno je da zamjenu izvrši kvalificirani mehaničar kako bi se osiguralo da je posao ispravno obavljen.

Sprječavanje kvara brtve glave

Može se poduzeti nekoliko koraka kako bi se spriječio kvar brtve glave, uključujući:

 • Redovito održavanje: Redovito održavanje motora, uključujući izmjene ulja, može pomoći u produljenju životnog vijeka brtve glave.
 • Ispravan rad motora: Ispravan rad motora, uključujući izbjegavanje pregrijavanja i detonacije motora, može spriječiti kvar brtve glave.
 • Kvalitetni dijelovi: Korištenje visokokvalitetnih dijelova motora, uključujući brtvu glave, može spriječiti prijevremeni kvar.
 • Pravilna instalacija: Osigurati da je brtva glave ispravno postavljena ključno je za sprječavanje preranog kvara.

Brtva glave je vitalna komponenta rada vašeg motora. Osigurava učinkovit rad motora i sprječava nastanak oštećenja. Ako primijetite bilo kakve znakove kvara brtve glave, ključno je da je pregleda profesionalni mehaničar i zamijeni ako je potrebno. Redovito održavanje motora i pravilan rad mogu pomoći u sprječavanju preranog kvara brtve glave, osiguravajući da vaš motor radi ispravno i traje godinama koje dolaze.