Važnost željeza u ljudskom tijelu

Nedostatak željeza, koji se naziva i anemija, javlja se kada nema dovoljno željeza u krvi. Bez dovoljno željeza u tijelu, crvena krvna zrnca ne mogu se pravilno razvijati, što može dovesti do zdravstvenih problema poput umora i nedostatka kisika. Srećom, nedostatak željeza može se liječiti dodacima željeza (u nekim slučajevima) ili poboljšanom prehranom kako bi se više željeza unijelo u tijelo prirodnim putem kroz promjenu prehrane i načina života.

Željezo je važno

Željezo je važan mineral koji se nalazi u mnogim namirnicama poput crvenog mesa, lisnatog povrća i graha. Također je prisutan u nekim obogaćenim žitaricama za doručak i proizvodima od soje. Postoje dvije vrste željeza; hemsko i nehemsko željezo. Hem željezo dolazi iz životinjskih izvora, dok se nehem željezo nalazi prvenstveno u biljnim izvorima. Ljudsko tijelo treba ovaj mineral za proizvodnju hemoglobina koji prenosi kisik iz pluća u sve dijelove tijela.

Nedostatak može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući anemiju koja može uzrokovati umor, otežano disanje, ubrzan rad srca, vrtoglavicu, blijedu boju kože i smanjenje tjelesne aktivnosti.

Što je željezo?

Željezo je esencijalni mineral koji pomaže u prijenosu kisika kroz tijelo. Ljudsko tijelo lakše apsorbira hem željezo od nehem željeza, stoga je najbolje da dnevnu dozu dobijete iz izvora mesa. Ne-hem željezo također je bolje za vegetarijance jer uopće ne konzumiraju nikakvu vrstu životinjskih proteina. Iako može potrajati malo dulje da se apsorbira, važno je ne preskočiti ovu važnu hranjivu tvar.

Preporuča se unos 8 mg željeza dnevno, ali ako ste trudni ili dojite trebali biste ciljati na 10 mg ili više. Mnogo je namirnica koje osiguravaju tu količinu, uključujući govedinu, leću i špinat. Izbjegavajte konzumiranje bilo čega s visokom razinom polifenola jer se pokazalo da inhibiraju stopu apsorpcije željeza kod ljudi.

Čemu služi u organizmu?

Željezo je jedan od najvažnijih minerala za ljudski organizam, jer je neophodno za mnoge kemijske reakcije koje proizvode energiju. Kada nemamo dovoljno željeza, naše tijelo ne može pravilno funkcionirati i postajemo umorni. Željezo nam je potrebno za stvaranje hemoglobina, koji prenosi kisik iz pluća do ostatka tijela. Osim toga, željezo pomaže crvenim krvnim stanicama da prenose više kisika i pomaže u razvoju i rastu mozga tako što pomaže u proizvodnji neurotransmitera.

Kao rezultat toga, nedostatak željeza može uzrokovati anemiju, tjeskobu, depresiju i ADHD. Kako biste povećali zalihe željeza u svom tijelu, trebali biste jesti hranu bogatu vitaminom C kao što su citrusi ili piti sok od naranče kada jedete hranu bogatu željezom poput leće ili špinata. Također se preporučuje da uzimate multivitamine svaki dan, kao i da svakodnevno jedete soju/tofu ili lisnato zeleno povrće.

Izvori željeza

Nedostatak željeza može dovesti do anemije, stanja u kojem nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca i nedovoljno kisika dopire do tkiva i organa. Simptomi uključuju umor, vrtoglavicu, glavobolju i lupanje srca. Postoji nekoliko različitih načina na koje ljudi mogu zadovoljiti svoje dnevne potrebe za željezom: jedenje mesa (osobito jetre), uzimanje vitamina ili dodataka koji sadrže željezo ili konzumiranje hrane obogaćene željezom kao što su žitarice i kruh.


Nedostatak željeza vrlo je čest kod žena koje gube krv tijekom menstruacije ili poroda jer su one mnogo osjetljivije na njegove učinke na njihov organizam od muškaraca.

Nedostatak željeza

Najizraženija potreba za željezom javlja se tijekom razdoblja brze diobe i rasta stanica, kao što su djetinjstvo i trudnoća. Ako osoba nema dovoljno željeza, može razviti anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza, što može dovesti do umora i slabosti. Neki simptomi uključuju otežano disanje, vrtoglavicu ili ošamućenost, glavobolju, zbunjenost ili poteškoće s jasnim razmišljanjem, razdražljivost ili tugu, smanjeni apetit i gubitak težine.

Anemija uzrokovana nedostatkom željeza uzrokuje nedovoljnu proizvodnju crvenih krvnih stanica; stoga je važno da osobe s ovim stanjem poduzmu korake kako bi osigurale da redovito unose dovoljno željeza. Željezo je esencijalni mineral koji je ključan za zdravo tijelo. Ako nemate dovoljno željeza, postat ćete anemični i patit ćete od slabosti, umora i vrtoglavice. Važno je jesti hranu bogatu željezom i uzimati dodatke prehrani kako bi vaše tijelo moglo ostati zdravo.

Photo by Kindel Media