Vodič za uzimanje beta-glukana

Želite li poboljšati svoju kosu ili nokte uz pomoć prirodnih spojeva? Ako je tako, beta-glukan bi mogao biti pravi izbor za vas. Iako se ovaj spoj najčešće uzima za liječenje stanja kao što su dijabetes, bolesti srca i rak, također može biti koristan za kosu, nokte i gubitak težine zbog svoje sposobnosti da potiče proizvodnju kolagena u tijelu – esencijalnog proteina, koji kožu održava čvrstom i elastičnom.

Table of Contents

Koje su prednosti uzimanja beta-glukana?

Studije su pokazale da uzimanje beta-glukana može sniziti krvni tlak, pomoći u mršavljenju i smanjenju kolesterola, poboljšati snagu kostiju i pomoći u zaštiti od raznih bolesti uključujući prehladu i gripu.

Koliko je dovoljno i koliko često trebam uzimati?

Postoji nekoliko različitih načina uzimanja beta-glukana. Obično se koristi za podršku imunitetu, pa će ga većina ljudi uzimati svakodnevno. Međutim, također možete povećati unos tijekom bolesti ili prije nego što znate da ćete biti izloženi nečemu poput virusa. Preporučena doza varira ovisno o marki i vrsti pilule – uvijek biste trebali slijediti upute na pakiranju ili bočici beta-glukana, velika većina ljekarni ima te podatke dostupne na svojim stranicama.

Kakva je usporedba s drugim dodatkom za kosu, nokte i mršavljenje?

Postoji niz drugih dodataka prehrani koji se mogu pohvaliti sličnim prednostima, stoga je važno usporediti ih s beta-glukanom i provjeriti da li dobivate ono za što plaćate. Beta-glukan se najčešće koristi kao dodatak za razinu kolesterola i šećera u krvi, ali postoje i druge namjene beta-glukana. Posebno, dodaci za kosu i nokte koriste ekstrakt iz kvasca ili zobi koji se naziva beta glukani koji mogu pomoći u jačanju tih područja vašeg tijela.

Koliko često trebate uzimati beta-glukan?

Istraživanja pokazuju da uzimanje beta-glukana prije vježbanja može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i povećati izdržljivost vašeg tijela. Ako ste zdravi, trebali biste uzimati 5 grama beta-glukana dnevno, podijeljeno u dvije doze. Jedan ujutro, jedan navečer. Većina beta glukana na današnjem tržištu najbolje će djelovati s čašom vode i pet minuta za probavu prije vježbanja.

Je li beta-glukan protuupalni?

Nažalost, iako postoje obećavajuća istraživanja o beta-glukanu i njegovim protuupalnim prednostima, nema puno čvrstih dokaza. Studija koju su proveli Peixoto i suradnici (2010.) na pacijentima s reumatoidnim artritisom pokazala je da su sudionici koji su dobivali 6 g beta glukana dnevno pokazali značajna poboljšanja u bolovima u zglobovima; međutim, ovi rezultati se tek trebaju ponoviti ili potvrditi.