Moderna kuhinja

Moderne kuhinje

Za ozbiljne kuhare početnike ali i profesionalne kuhare, kuhinja je više od samog mjesta za pripremu obroka – to je njihova radionica, njihov laboratorij i njihovo utočište. Kuhinja iz snova kuharu je prostor koji je i funkcionalan i inspirativan, sa značajkama i stvarima koje moraju imati i koje im omogućuju da s lakoćom stvaraju kulinarska remek djela. Ako ste ozbiljan kuhar (početnik) koji želi dizajnirati vlastitu kuhinju iz snova, evo nekoliko značajki koje svakako trebate uzeti u obzir.

Jedna od najvažnijih značajki kuhinje svakog kuhara je veliki radni prostor. Kada pripremaju jela, kuhari trebaju dovoljno prostora za sjeckanje, miješanje i razvlačenje tijesta. No uz to potrebno je i smjestiti veliki broj kuhinjskih aparata, posuda, lonaca i pribora. Velika neprekinuta radna površina ključna je za učinkovitost i produktivnost kod svakog kulinarskog zadatka. Razmislite o ugradnji višestrukih visina pulta i korištenju više materijala. Ovi savjeti znače mnogo zato što ne iziskuju svi kulinarski zadaci istu radnu ploču, na primjer možemo ugraditi veliki drveni blok za sjeckanje i odvojeni granitni pult za mijesiti tijesto ili odlaganje vrućih pekača nakon pečenja.

Aparati visoke kvalitete


U svakoj kuhinji uređaji su ključna stvar. Ali za ozbiljne kuhare, vrhunski uređaji su obavezni. Profesionalni štednjak i pećnica, na primjer, omogućuju preciznu kontrolu temperature i mogućnost kuhanja više jela odjednom. Ovime se uvelike pojednostavljuje priprema jela te doprinosi ukusnijim jelima. Snažna ispušna napa također je važna za kontrolu dima i neugodnih mirisa, dok su hladnjak i zamrzivač velikog kapaciteta ključni za čuvanje sastojaka. Na žalost s kvalitetom uređaja dolazi i malo paprenija cijena te svaki kuhar mora procijeniti vlastiti budžet.

Punilo za lonce


Punilica je slavina koja se postavlja iznad štednjaka i omogućuje jednostavno punjenje lonaca i tava bez potrebe da ih vučete do sudopera. Za ozbiljne kuhare profesionalce, ovo je neizostavan dio kuhinje koji značajno mijenja i olakšava pripremu jela. Ne samo da štedi vrijeme i smanjuje rizik od prolijevanja, već i sprječava potrebu za nošenjem teških lonaca punih vode po kuhinji.

Stalak za začine i organizacija smočnice


Organizacija je ključna u svakoj kuhinji, ali je posebno važna za ozbiljne kuhare koji moraju biti u mogućnosti brzo i jednostavno pronaći sastojke. Stalak za začine, na primjer, može držati često korištene začine nadohvat ruke. Sastojci i etikete moraju biti lako čitljive, pomno posloženi i grupirani kako ne bi došlo do slučajnih zamjena ili nepotrebnog traženja prilikom kuhanja. Uz stalak za začine svakako je prijeko potrebna dobro organizirana smočnica omogućuje lak pristup sastojcima i zalihama vaših jela.

Hladnjak za vino


Za kuhare koji vole zabavu, hladnjak za vino neizostavan je dio inventara! Ne samo da održava vino na savršenoj temperaturi i vlazi, već također omogućuje jednostavan pristup i prezentaciju vaših omiljenih boca. Svakako vino se koristi i prilikom spremanja jela te je ovaj hladnjak potrebno smjestiti blizu srca kuhinje.

Namjenski sudoper za pripremu


Namjenski sudoper za pripremu može promijeniti igru za ozbiljne kuhare. To omogućuje jednostavnu pripremu i čišćenje voća i povrća, kao i mogućnost čišćenja i ispiranja posuđa bez ometanja procesa kuhanja. Sudoper je svakako dobro opremiti drobilicom otpada kako bi se olakšalo i ubrzalo vrijeme čišćenje i pospreme kuhinje, te smanjio bio otpad.

Prostrana pohrana


Skladištenje je uvijek važno u svakoj kuhinji, ali je posebno važno za ozbiljne kuhare koji imaju širok raspon alata i opreme. Razmislite o ugradnji dosta ormarića i ladica, kao i specijaliziranih rješenja za pohranu poput viseće police za lonce ili bloka za noževe.

RasvjetaDobra rasvjeta neophodna je u svakoj kuhinji, ali je posebno važna za ozbiljne kuhare koji moraju moći vidjeti što rade. Razmislite o uključivanju kombinacije ambijentalnog, radnog i akcentnog osvjetljenja, kao i prirodnog svjetla ako je moguće.

Pametna tehnologija


Konačno, za ozbiljne kuhare koji vole eksperimentirati i pomicati granice tradicionalnog kuhanja, pametna tehnologija može olakšati kuhanje i pripremu jela. Značajke kao što su ugrađene vage i temperaturne sonde, kao i pametne pećnice i hladnjaci kojima se može upravljati na daljinu, omogućuju preciznu kontrolu i mogućnost eksperimentiranja s novim tehnikama i receptima.


Kuhinja iz snova kuhara je prostor koji je istovremeno funkcionalan i inspirativan, sa značajkama i stvarima koje morate imati koji omogućuju jednostavnu i učinkovitu pripremu obroka. Dovoljan prostor za radnu površinu, visokokvalitetni uređaji, stalak za začine i sve ostale nabrojane tehnologija značajke su koje treba uzeti u obzir kada dizajnirate vlastitu kuhinju iz snova. S pravim elementima na mjestu možete stvoriti prostor koji vam omogućuje da oslobodite svoju kreativnost i s lakoćom stvarate kulinarska remek-djela.

izvor fotografije: webgradnja.hr