obiteljski bazen

Kako odabrati bazen

Trenutno je na tržištu dostupno mnogo različitih vrsta bazena, tako da odabir onog pravog i izgradnja bazena može biti velika muka. Puno je čimbenika koje biste trebali uzeti u obzir prilikom donošenja ove odluke, a mi vam donosimo nekoliko. Spomenut ćemo različite stilove bazena koji su dostupni, kako odabrati između njih i neke korisne savjete i trikove za stvaranje savršenog doživljaja bazena. Pa krenimo redom!

Zašto bazen?

Bazeni vam pružaju osvježenje, zabavu i bijeg od svakodnevnih problema, a uz to su sjajan način da proširite svoj prostor i pružite još više mogućnosti da uživate u svom dvorištu. Uz mnogo različitih opcija, važno je da razmislite koja će vam najbolje odgovarati. Glavne vrste postavljanja bazena su podzemni i nadzemni bazeni. Podzemni bazeni mogu se postaviti iskapanjem rupe te izlijevanjem betona ili postavljanjem različitih bazenskih školjaka u zemlju. Najčešće ćete naići na nadzemne bazene, koji su najrasprostranjeniji, a ujedno i cjenovno najprihvatljiviji.

Gdje postaviti bazen?

Odluka o tome gdje postaviti svoj bazen može biti teška. Ako imate veliko dvorište, nema pravila o tome gdje on treba ići. Međutim, ako nemate puno prostora, morat ćete razmotriti sljedeće čimbenike prije nego što se odlučite za lokaciju:

  • izloženost suncu
  • privatnost
  • sigurnost

Prije nego li se odlučite, odgovorite sami sebi na ova pitanja, a zatim krenite s postavljanjem. Što se tiče same pripreme prostora, područje koje ste namijenili za bazen možete izravnati pomoću jednostavnih alata. Uvijek imajte na umu da tlo za bazen mora biti jako tvrdo i ravno.

  • Je li vaše dvorište izloženo izravnoj sunčevoj svjetlosti dulje vrijeme? Ako je tako, možda će biti potrebno smjestiti bazen u područje sa sjenom tijekom tih sati.
  • Ima li dovoljno prostora oko vašeg bazena da ljudi koji prolaze ne vide u njega?
  • Mogu li djeca odlutati u prostor za kupanje bez nadzora?
  • Hoćete li imati dovoljno prostora oko bazena za stavljanje ljestvi ili stepenica?

Oblik i veličina

Kada je u pitanju odabir vašeg vanjskog bazena, veličina i oblik neke su od najvažnijih stvari koje biste trebali uzeti u obzir. Na primjer, ako imate veliko dvorište, možda biste željeli veći bazen koji može primiti više ljudi. S druge strane, ako živite u stambenom naselju, manji bi bazen mogao biti najbolji jer će zahtijevati manje održavanja.

Na slici: Bazen tvrtke Ema d.o.o.

Područje u kojem se nalazi vaš bazen također utječe na njegovu veličinu i oblik. Bazen kružnog ili ovalnog oblika odličan je za mali prostor jer zauzima minimalno prostora. Bazen pravokutnog oblika bolji je za ljude koji više vole plivati po dužini nego poprečno. Važno je ne samo razmišljati o veličini, već i o dubini vašeg bazena prije nego što odlučite koji želite. Ako svoj bazen želite koristiti prvenstveno kao zonu za igru djece, onda je plitki bazen bez dasaka za skakanje vjerojatno najbolji.

S druge strane, ako želite organizirati zabave kod kuće s prijateljima ili članovima obitelji, onda bi bilo logično odabrati dublji i veći bazen.

Materijali

Najskuplji i najbolji materijal za bazene je beton. Možete ga oblikovati na način koji želite kako biste dobili svršen izgled bazene. S unutarnje strane te su vrste bazene obložene keramičkim pločicama (velikim i/ili mozaičnim) ili mogu biti samo premazani posebnom bojom za bazene. Iz to postoje i posebne betonske folije kojima se prekriva betonska školjka čime se postiže vodonepropusnost i željeni estetski izgled.

Danas su najprodavaniji poliesterski bazeni, što i ne čudi, zbog izuzetno lijepih oblika, jednostavnosti ugradnje i održavanja, dugog vijeka trajanja, brze gradnje i prihvatljive cijene. Oni se mogu postavljati na šljunčanu ili betonsku podlogu. Od nadzemnih bazena, najdostupniji su montažni, koji su sastavljeni od limene konstrukcije s vanjske strane, i PVC folije kao unutarnje obloge. Ovakav tip bazena jednostavno je i brzo za postaviti, kao i rastaviti za vrijeme zimskih mjeseci.

Cijena bazena

Nekada je bazen u dvorištu bio sinonim za luksuz, što se danas znatno promijenilo. Sve veća dostupnost, velik izbor i niže cijene omogućuju gotovo svakome da posjeduje bazen u svom vrtu. Cijena će, naravno, zavisiti o svim prethodno spomenutim parametrima. Bez obzira na vrstu, oblik i materijal, najbitnije je konstantno održavanje kako bi bazen što dulje trajao.

Postavljanjem bazena u svom dvorištu, učinit ćete veliku uslugu sebi, svojoj obitelji i prijateljima. Bez obzira na koji tip se odlučite, bazen je uvijek dobra ideja za zabavu i druženje! Odlučite li se na taj korak svakako prije bilo kakve gradnje bazena proučite tvrtke koje nude usluge izrade bazena ili ukoliko ste se sami spremni primit tog posla pogledajte potrebnu bazensku opremu.

Naslovna fotografija: Webgradnja